Jakie zioła pić na stawy?

zioła

Stan zapalny stawów, którym towarzyszą dolegliwości bólowe może być skutecznie leczony za pomocą różnego rodzaju ziół. Dzięki naturalnym składnikom w nich zawartych zmniejsza się pojawienie skutków ubocznych przy jednoczesnym łagodzeniu dolegliwości bólowych. Zatem jakie zioła na bolące stawy będą najbardziej skuteczne i które warto włączyć do swojej codziennej diety?

Zioła na stawy – jak działają i jak je stosować?

Leczenie bolących stawów najczęściej polega na przyjmowaniu farmakologicznie przepisanych przez lekarza środków o charakterze przeciwbólowym oraz przeciwzapalnym. Większość środków to farmaceutyki z grupy niesteroidowych leków przeciwzapalnych, które jednak mogą powodować  niepożądane skutki uboczne. Z tego też powodu, przejmowanie leków często wspomagane jest przez odpowiednio dobrane zioła na stawy, które mogą zmniejszyć, a nawet zwalczyć dolegliwości bólowe.

Właściwości lecznicze ziół w przypadku leczenia dolegliwości reumatoidalnych oraz dolegliwości bólowych znane są od wieków. Odpowiednio dopasowane zioła na stawy polepszają stan oraz wpływają na odpowiednie funkcjonowanie układu kostnego, oraz stawowego człowieka. Dzięki regularnemu spożywaniu m.in. naparów z ziół zwiększa się prawdopodobieństwo pozbycia się dolegliwości bólowych, zmniejszenia stanów zapalnych oraz zwiększenia ruchomości stawów. Co więcej, napary z ziół mają także silne działanie przeciwobrzękowe.

Jakie zioła na bolące stawy?

Wiele osób zmagających się z uporczywym oraz długotrwałym dyskomfortem wynikającym z bólu stawów zastanawia się, jakie zioła pić na stawy, aby przyniosły wyczekaną ulgę. Warto wiedzieć, że zioła można wykorzystywać zarówno podczas leczenia zewnętrznego jak i wówczas ich działanie będzie miało charakter rozgrzewający oraz stymulujący krążenie, a także wewnętrznie w postaci różnorodnych nalewek, naparów i herbat ziołowych.

Jednym z najpopularniejszych ziół, jakie warto pić na stawy jest owoc dzikiej róży. Owoce dzikiej róży są doskonałym źródłem takich witamin jak A, B oraz C. Co więcej, w swoim składzie zawierają dużą ilość polifenoli, których głównym zadaniem jest działanie przeciwzapalne oraz poprawienie układu krążenia. Dzięki zawartości GOPO, czyli galaktolipidów, owoce dzikiej róży skutecznie wyciszają stany zapalne stawów oraz kości.

Na bolące stawy warto stosować także napary i herbatki z pokrzywy, które odznaczają się silnym działaniem przeciwreumatycznym oraz przeciwzapalnym. To właśnie pokrzywa w swoim składzie zawiera duże ilości cennego boru, który ma kluczowe znacznie podczas leczenia zapalenia stawów. Leczenie stawów wspomoże także picie naparu z jukki, który zmniejsza obrzęk oraz sztywność stawów. W celu przygotowania leczniczego naparu należy dwie łyżeczki liści zalać gorącą (ale nie wrzącą) wodą oraz zaparzać przez około kwadrans. Tak przygotowaną herbatkę zaleca się pić nawet 2-3 razy w ciągu dnia.

Jakie zioła na stawy – sarsaparilla oraz zioła szwedzkie

Osoby zmagające się z przewlekłymi chorobami stawów powinny także zdecydować się na skorzystanie z dobroczynnych właściwości tzw. ziół szwedzkich. To właśnie one są jedną z pierwszych mieszanek podczas poszukiwania odpowiedzi, jakie zioła na stawy będą najbardziej skuteczne a ich stosowanie nie przyniesie skutków ubocznych. Zioła szwedzkie to mieszanka 11 ziół, które są zmieszane ze sobą w ściśle określonych proporcjach. W składzie gotowych mieszanek znajdują się m.in. kurkuma, mirra, kamfora, arcydzięgiel, szafran czy teriak. Regularne picie naparów z ziół szwedzkich złagodzi bóle stawów i bóle reumatyczne. Wysokiej jakości zioła szwedzkie zawierające w swoim składzie aloes można znaleźć na https://mojazielarnia.pl/55-kosci-stawy-miesnie.

Drugim wartym uwagi produktem jest mało znana jeszcze sardaparilla, która w swoim składzie zawiera beta-stiosterol o silnym działaniu przeciwzapalnym. Co więcej, odznacza się ona także silnym działaniem rozgrzewającym, zwiększa ukrwienie, a także doskonale redukuje dolegliwości bólowe pojawiające się właśnie w okolicach stawów. Może być ona stosowana samodzielnie w postaci naparu, a także stanowić doskonały dodatek do ciepłych dań np. zup.