Najpopularniejsze rodzaje kaw

kawa

Dobrze przygotowana kawa potrafi nie tylko postawić na nogi, ale także zapewnia niecodzienne i wyjątkowe doznania smakowe. Dla wielu osób jest nieodłącznym elementem każdego poranka oraz spotkań towarzyskich. Coraz częściej decydujemy się na jej samodzielne parzenie w domu, wybierając kawy ziarniste. Pojawia się zatem pytanie, jaką kawę wybrać i czym się kierować podczas poszukiwań tej idealnej?

Kawa – rodzaje

Do najbardziej popularnych rodzajów przygotowywanych kaw zaliczyć należy espresso, macchiato, cappuccino oraz americano. Każda z nich różni się sposobem zaparzania, ilością wykorzystanych ziaren oraz ewentualnymi dodatkami znajdującymi się w jej składzie.

Do najczęściej kojarzonych oraz często zamawianych w kawiarniach oraz restauracjach rodzajów kawy należy espresso, która niejednokrotnie stanowi bazę do przygotowywania innych napojów kawowych. Dobrej jakości ziarna oraz odpowiednie zaparzanie sprawiają, że kawa szybko stawia na nogi, a jednocześnie zachowuje swój niepowtarzalny smak oraz aromat.

Drugim popularnym rodzajem kawy jest cappuccino, które doskonale komponuje się ze wszelkimi wyrobami cukierniczymi, dzięki czemu stanowi idealny napój na pierwsze lub drugie śniadanie. Wielbiciele mniej słodkich i mocniejszych napojów z pewnością polubią macchiato, którą serwuje się w niewielkiej filiżance do espresso, z niewielką ilością mleka. Jest ono jednocześnie wyraziste, ale i delikatne w smaku. Poszukując delikatnego, ale zawierającego dużą ilość kofeiny napoju, warto zdecydować się na kawę americano (określaną także jako lungo), która odznacza się mniej intensywnym smakiem, ale z uwagi na dość długi czas parzenia kryje w sobie spore ilości kofeiny.

Kawa – typy ziaren, które wyróżnia się najczęściej

Jeśli zastanawiasz się, jaka kawa ziarnista jest najlepsza do przygotowywania wyżej wymienionych napojów, poniżej znajdziesz szczegółową charakterystykę każdego jej typu. Obecnie wykorzystywana jest nie tylko w profesjonalnych lokalach, coraz więcej osób wybiera ją do samodzielnego parzenia i eksperymentowania

Najbardziej rozpowszechniony typ stanowi kawa arabica, której największe ilości wytwarzane są na terenie Brazylii. Uprawiana jest także w Afryce oraz na terenie pozostałej części Ameryki Południowej. W zależności od stopnia palenia, gleby, w której rośnie, oraz miejsca, z którego pochodzi, może ona odznaczać się różnorodnymi smakami, przechodząc od słodkiego po kwaskowaty. Na sklepowych półkach znajdziesz także kawę arabicę o posmaku owocowym czy czekoladowym.

Osoby poszukujące bardziej wyrazistych oraz mocniejszych napojów z pewnością docenią kawę robustę. Może być ona uprawiana na terenach o gorszych i mniej korzystnych warunkach pogodowych niż arabica. Jej największymi producentami są Indonezja oraz cała Afryka. Ten typ kawy zawiera większą zawartość kofeiny, sprawdzi się świetnie zarówno do przygotowywania espresso, jak i napojów z dużą ilością mleka, jak lungo czy cappuccino.

Trzecim rodzajem, na który warto zwrócić uwagę, jest kawa liberica. Z uwagi na trudność w uprawie jest mało znanym oraz rzadko dostępnym gatunkiem. Ten typ często miesza się z innymi w celu wzbogacenia smaku i aromatu. Liberica sprawdzi się do przygotowywania kawowych i mlecznych napojów, będzie doskonałym dodatkiem do deserów.

Jaka kawa najlepsza będzie do ekspresu?

Wiele osób, które chcą rozpocząć swoją przygodę z przygotowywaniem kawy, zastanawia się, jaką kawę wybrać na sam początek? Na co zwrócić uwagę, dokonując zakupu? Czy wybrać kawę mieloną czy nie oraz jaka kawa ziarnista będzie najbardziej odpowiednia?

Wybierając taką do ekspresu, warto postawić na dobrej jakości kawę ziarnistą. Idealnym rozwiązaniem dla początkujących będzie klasyczna arabica, osoby preferujące napoje o mocniejszym i bardziej goryczkowym smaku mogą zdecydować się na robustę. Przy wyborze duże znaczenie ma jakość oraz stopień wypalenia ziaren. Kawy o jasnym stopniu palenia będą oznaczały się subtelnym i łagodnym smakiem, te średnio palone przypadną do gustu większości osób. Mocno palone będą idealne dla miłośników mocnych i wyrazistych kaw i sprawdzą się do przygotowywania espresso.