Alergia na grzyby i pleśń – objawy
Niestety alergia na grzyby i pleśnie to powszechne zjawisko, a jej objawy są bardzo zróżnicowane i mogą pojawiać się zarówno sezonowo, jak i przez cały rok. Zarodniki grzybów są tak małe, że niezauważalne dla nas, a znajdują się wszędzie – razem ze wdychanym powietrzem przedostają się do naszego organizmu, wywołując objawy alergii. Pleśnią nazywamy grzybnię, która ma formę nalotu.
Przyczyny alergii na grzyby i pleśnie
Grzyby dzielimy na te, które znajdują się na zewnątrz oraz te bytujące w pomieszczeniach. Do gatunków bytujących wewnątrz pomieszczeń należą między innymi Penicillium i Aspergilus. W sprzyjających warunkach grzyby szybko się rozwijają i wywołują reakcje alergiczne wśród domowników. Najbardziej narażone na występowanie są pomieszczenia źle wentylowane, z dużym wskaźnikiem wilgotności powietrza (kuchnie, łazienki), obfitujące w kurz i roztocza. Zdecydowanie kluczową rolę w rozwoju grzybów i pleśni jest wysoka wilgotność powietrza. Najwyższe ryzyko pojawienia się wilgoci w pomieszczeniach jest w okresie zimowym, kiedy rzadziej wietrzymy mieszkania i na skutek różnicy temperatur, zaczyna pojawiać się pleśń. Duże ryzyko pojawienia się wilgoci, a w konsekwencji grzybów i alergii występuje, gdy w pomieszczeniach znajdują się rośliny lubiące wilgoć, a także ptaki. Zakrywanie podłóg dywanami, wykładzinami, kładzenie tapet na ścianach oraz stosowanie nawilżaczy powietrza sprzyja rozwinięciu się alergii na grzyby i pleśnie, które wówczas mogą się rozwinąć w pomieszczeniach. Równie alergiczne mogą być niektóre pokarmy i napoje, do których zaliczamy sery, piwo, pleśniejące owoce, wino domowe, winogrona, wędliny oraz pieczywo drożdżowe.
Środek do usuwania grzybów i pleśni
Jeżeli zauważysz w swoim otoczeniu pojawiający się grzyb, pleśń, stanowczo reaguj. Nie narażaj się na wdychanie trujących dla Ciebie zarodników, stwarzających zagrożenie dla zdrowia i życia. Walkę z pleśnią możesz rozpocząć domowymi sposobami, w których możesz zastosować składniki powszechnie używane, tj. ocet (spryskaj powierzchnię octem, odczekaj parę godzin, a następnie usuń). Bardzo skuteczny w walce z pleśnią może być olejek drzewa herbacianego, który pozostawiamy na miejsce pokryte pleśnią. Do naturalnych metod walki z pleśnią możemy również dołączyć sodę piekarską lub wodę utlenioną. Jeżeli domowe sposoby nie przyniosą oczekiwanego efektu, sięgnij po bardziej agresywne środki chemiczne, dostępne w sklepach.
Rodzaje i objawy alergii na grzyby i pleśnie
Alergia wziewna
Grzybami odpowiedzialnymi za alergię wziewną są Alternaria, Cladosporium, a także Penicillium. Osoby cierpiące na dolegliwości, mają objawy, takie jak: nieżyt nosa, napadowe kichanie i wyciek z nosa, suchy, męczący kaszel i świszczący oddech bez gorączki, łzawienie i swędzenie oczu. Alergię wziewną należy leczyć, gdyż istnieje ryzyko pojawienia się astmy oskrzelowej.
Alergia na antybiotyki i leki
Reakcja alergiczna pojawia się w przypadku spożycia antybiotyku, wyprodukowanego na bazie grzybni. Może ona również wystąpić po zjedzeniu produktu odzwierzęcego, gdy zwierze było karmione antybiotykami. Najpopularniejszym lekiem mogącym wywołać reakcje alergiczne jest penicylina. Objawami występującymi podczas reakcji alergicznej, są: pokrzywka, osutki polekowe, obrzęk (w przypadku pojawienia się w okolicach gardła i krtani, może być śmiertelnie niebezpieczny).
Alergia pokarmowa
Reakcja alergiczna pojawia się po zjedzeniu pokarmu zawierającego antygeny grzybów. W przypadku zauważenia poniższych objawów należy wziąć pod uwagę występowanie alergii pokarmowej: nieżyt nosa, kaszel, refluks, rumień, wysypka, zapalenie jamy ustnej u dorosłych oraz ból brzucha, biegunka, migrena, przewlekłe zmęczenie. Powyższe objawy mogą przebiegać z różnym natężeniem i częstotliwością.
Alergia kontaktowa
Bezpośredni kontakt z uczulającymi zarodnikami powoduje reakcję alergiczną w postaci zmian skórnych i błon śluzowych. Tego typu alergia często występuje u osób trudniących się rolnictwem oraz u grzybiarzy, mających stały kontakt z zarodnikami grzybów bytującymi poza pomieszczeniem.